Joakim Jansson om att styra pengarna i klimatsmart riktning

Tjena Joakim Jansson. Du står bakom Klimatbytet, vad ääääär detta geniala?
– Klimatbytet är ett initiativ som vill få folk att förstå att vi kan göra skillnad med våra pengar. Tillsammans har vi mycket pengar och kan göra stor skillnad. Vi har börjat med premiepensionssystemet (PPM). Hittills har klimatbytet hjälpt till att placera 180 miljoner kronor mer klimatsmart. 

Hur dök idén upp?

– Jag funderat ganska länge på hur vi kan driva på klimatomställningen snabbare och i större skala. Min tanke är att styra pengarna i rätt riktning – och få positiva följdverkningar i hela kedjan. Pensionssystemet sitter på enorma summor pengar, så min tanke började där. I samma veva tweetade Per Bolund om att Pensionsmyndigheten nu uppdaterat PPM så att det är lättare välja fonder med låg CO2-risk. Jag testade själv att byta fonder och insåg vad otroligt enkelt det var. Morgonen efter vaknade jag 05.30 med 150 i puls och kände att ”jag har det”! Jag gjorde en prototyp av Klimatbytet, delade på Klimatklubbens facebooksida tillsammans med instruktioner, möttes av hejarop och så började folk att byta fonder. Klimatbytet startade alltså hos Klimatklubben. Redan efter några timmar hade flera miljoner styrts om och då förstod jag att detta var något som vi skulle kunna skala upp och då startade vi arbetet.

Hur kan en använda sina pengar för att göra skillnad för klimatet?

– Vi har enorma summor pengar i våra pensionssystem. Faktum är att hälften av pengarna på världens börser är pensionspengar. Tar du Sverige exempelvis så ligger cirka 6000 miljarder kronor i pensionssystemet – det är ungefär som Sveriges BNP. Lyckas vi styra om dessa pengar så att de investeras i klimatsmartare riktning så är det klart att det kan driva på klimatomställningen enormt. Tar vi just PPM så har 7,5 miljoner svenskar i genomsnitt 175 000 kr sparade, pengar som många knappt vet om att de har. Genom att styra om dessa till exempel genom att välja bort fossilt gör skillnad, särskilt om vi är många som gör det. Därefter kan man gå vidare och se på tjänstepension, privat pension och övrigt sparande. 

Men vad spelar det någon roll vad lilla jag gör?

Det är tyvärr många som verkar tro att det inte spelar någon roll men inget kan vara mer fel. Vi inom Klimatbytet jobbar till vardags med förändring och transformation och vi vet att all förändring börjar med att en individ gör något annorlunda och sedan påverkas andra och så påverkar de i sin tur andra. Greta är det perfekta exemplet på detta även om så klart inte alla kan räkna med att få hennes enorma genomslag. Med andra ord, det spelar en oerhörd roll vad du gör, speciellt om du kan få andra att haka på. Ett exempel kan vara att prata med kollegorna och få de på jobbet att också göra #klimatbytet.


Vad hoppas klimatbytet uppnå?
– I förlängningen handlar det om att vi börjar funderar på vilken typ av bolag vi vill ha och att vi kan skapa bolag som går från bäst i världen till bäst för världen. På kortare sikt vill vi kunna styra om 1 miljard i klimatsmartare riktning och att få bank- och finansbranschen att ta inse vilken enorm möjlighet de har att vara en nyckelspelare i omställningen och att de driver på detta snabbare och med mer kraft.

Klimatklubben .se