Alice Bah Kuhnke: "Höj era röster!"

Du är (bland annat) demokratiminister – hur hänger demokrati ihop med klimatfrågan?
Klimatförändringarna drabbar och kommer att drabba de mest utsatta hårdast, därför är det en demokratifråga. Vi som bor i de rika länderna i världen har ett stort ansvar att ta ledningen i klimatarbetet. Vi har råd att kunna prioritera de förändringar i vårt sätt att leva som måste göras.

Hur ser ditt eget personliga miljöengagemang ut?
Omfattande, jag gör mycket av allt det där som jag tror att folk förväntar sig att en miljöpartist gör. ”Biffen, Bilen, Bostaden, Börsen och Beachen” är fem enkla rubriker att arbeta utifrån för att göra skillnad. Jag har varit vegetarian i många år och sedan drygt två år äter jag veganskt. Jag försöker vara noga med vad jag köper, både mat, kläder och prylar. Jag har valt bättre producerad el till vårt hus, jag överväger varenda resa, flyger väldigt sällan privat och väljer i möjligaste mån tåget före flyget på jobbet. Till exempel tar jag idag tåget till Berlin för att ha möten med alla europeiska gröna partier och i våras åkte jag tåg när jag skulle arbeta på filmfestivalen i Cannes.

Den senaste IPCC-rapporten pratar om att vi har så lite som tio år på oss att få ordning på klimatkrisen. Vad känner du när du hör det? (Apropå att många får klimatångest och kanske får svårt att hantera det.)
Jag har valt att organisera mig i ett politiskt parti därför att det är lagar och regelverk som behövs och det är genom politiska beslut, i Sveriges riksdag och i kommun- och regionfullmäktige som dessa beslut kan tas. Just därför måste vi parallellt med de beteendeförändringar som kan drivas i föreningsliv och andra sociala rörelser OCKSÅ engagera oss partipolitiskt. Därtill är det en enorm tillfredställelse att ha ett parti som plattform för sitt engagemang. Genom och i partiet möter jag hela tiden andra engagerade som inspirera och stärker mig. 

Vad vill du säga till alla som känner att ”det spelar ingen roll vad lilla jag gör, det krävs politiska beslut för att rädda klimatet”? Har de rätt? Hur når vi dem?
Nej, de har fel. Och rätt. Det spelar självklart roll vilka val vi gör i vår vardag. Vi kan visa att vi är många som vill förändra våra sätt att vara och göra, t ex genom vår konsumentmakt. Ju fler vi blir och desto mer våra röster hörs så kommer näringsliv och andra makthavare lyssna till oss. Sedan behövs det också politiska beslut för de stora systemförändrande kliven som kan rädda planeten. Det måste bli dyrt som attan för de som vill fortsätta pumpa ut och gräva upp fossila bränslen och det ska löna sig, genom skattelättnader, för det som är hållbart. Denna stora gröna skatteväxling som en morot, lagar som förbjuder och regelverk som styr utvecklingen, kan och bör krävas av politikerna.


Vad är din och dina kollegors största utmaning som politiker när det kommer till klimatfrågan?
Tveklöst att vi måste bli fler, både politiker och partier, som vågar göra det prioriteringar som krävs för att nå förändring. De politiska partier som inte (!) vill göra det som krävs har fått luft under vingarna under de senaste åren. Vi måste därför organisera oss och mobilisera våra krafter.


Hur kan vi som individer påverka er politiker i klimatfrågan (utöver att rösta på partier som prioriterar frågan förstås)?
Höj era röster, ta kontakt med dina politiker lokalt, regionalt och nationellt. Visa att du vill att vi politiker tar de beslut som krävs och att klimatfrågan är den mest betydelsefulla! Skriv debattartiklar i den lokala tidningen, utmana de partier som inte är beredda att ta tuffa beslut! Ifrågasätt deras passivitet. 


Klimatet berör ALLT, det är lite svårt för de flesta av oss avgöra vad vi ska prioritera. Hur resonerar du själv i ditt personliga klimatarbete – vad känns viktigast för dig?
Vi får alla göra det vi kan, där vi är, med det vi har. Vissa av oss har råd att göra mer, men alla kan göra något. Jag har steg för steg gjort förändringar i mitt eget liv och på jobbet. Jag har inga aktier och placerar inga pengar i fonder men mitt nästa område av den fem B’na att fördjupa mig i, är att analysera och göra förändringar kring hur den bank jag har arbetar med mina och andras pengar. 


Klimatklubben har vuxit väldigt snabbt på kort tid och engagemanget bland medlemmarna är enormt. Vad skulle du vilja se att Klimatklubben användes till på sikt?
Det gör mig så glad! Hurra för er och alla som engagerar sig. Det finns hopp! Jag önskar av hela mitt hjärta att ni fortsätter att växa och blir en självklar kritisk röst gentemot oss politiker och andra makthavare i vårt samhälle. Men också att ni fortsätter att inspirera till förändring.

Klimatklubben .se