Iris Vesterberg, Studentmanifestet, hur använder studenter sin makt för att påverka företag?

Hej Iris Vesterberg, som är en av initiativtagarna till @studentmanifestet som lanserades för ett par veckor sedan.

Vad är studentmanifestet?

– Studentmanifestet är ett upprop för klimatet, undertecknat av studenter på högskolor och universitet över hela landet. I manifestet skriver vi att vi vill att arbetsgivare tar ett större klimatansvar, och att vår generation vill arbeta på hållbara företag. Uppropet startades i Frankrike tidig höst, och nu har uppropet spridit sig till flera länder.

Hur många har skrivit under?

– Hittills har cirka 29 000 studenter skrivit under, varav 2700 svenska.

Vad vill ni uppnå?

Vi vill använda vår makt som studenter för att åstadkomma förändring. Vi sänder en tydlig signal till våra framtida arbetsgivare att hållbarhet kommer vara en viktig faktor när vi söker jobb. Om man vill rekrytera oss, får man skärpa sig. Vi måste agera betydligt mer kraftfullt än vi gör idag för att stoppa klimatförändringarna.

Hur ser du på framtiden?

– Framtiden är spännande! Detta är vår tids största utmaning, och jag vill vara en del av lösningen. Om vi agerar nu så kommer framtiden erbjuda oss stora möjligheter. Det tycker jag är värt att kämpa för.

Om du fick drömma om en framtida arbetsplats – hur skulle den se ut?

En arbetsplats som ser det om en utmaning att faktiskt göra något annorlunda istället för att göra tillräckligt mycket för att kunna skriva "hållbarhet är viktigt" på sin hemsida, så kallad ”greenwashing”. Som studerande civilingenjör så tycker jag förnyelsebar energi är superintressant, och skulle gärna jobba med det i framtiden.

Klimatklubben .se