Gurgîn Bakircioglu: "Vi är lärda att jobba, köpa, slit och släng"

Du bestämde dig för ett par år sen att byta liv, och flyttade in i en husbil för att komma ifrån konsumtionshysterin. Hur gick tankarna inför beslutet?
– För 3 år sen dumpades jag, jag tvingades avliva min hund och avskydde ekorrhjulet när jag jobbade som programledare för Sveriges Radio. Jag levde i en konflikt med mig själv och min omgivning. Det ledde till att jag började ifrågasätta vårt hyperindividualistiska höghastighetssamhälle när jag sov på brorsans madrass. Jag snabbspolade mitt liv 10 år fram och frågade mig själv om det var där jag skulle vilja vara och svaret blev nej. Så jag köpte en husbil, blev minimalist, vegan och sa upp mig från jobbet så att jag kunde börja arbeta.

Hur ser ditt liv ut idag?
– Jag jobbar en dag i veckan med att göra poddar åt mig och andra, jag lever på @HundpoddenVBV, gör en podd om husbilsminimalism (@MinimalismOnWheels) och gör podden @VeganismArBror med min syster.
Jag slow-travel reser 6 månader om året och samåker med folk från nätet. Det är ett fantastiskt och fritt liv men kommer så klart med baksidor.

Vad har ditt livsstilsbyte lett till för insikter? Hur går dina tankar kring hur vi lever och hållbarhet idag?
– Vi befinner oss i ett långsamt förfall som vi bara sett början på. Vi är lärda att jobba, köpa, slit och släng. Vår jord pallar inte med en växande befolkning av välbärgade konsumenter och politikerna gör inte sitt jobb. Varför väntar vi på att politikerna ska göra något när vi är folket? Det är du och jag som bär den ekologiska skulden. Det är märkligt hur svensken värderar sig själv så högt och fyller sig med betydelse tills att det kommer till klimatfrågan, då ser man sina insatser som en obetydlig fis i rymden.

Ditt livsstilsbyte är av det radikalare slaget. Behöver vi vara så drastiska för att bli lika kloka, eller finns det light-varianter vi kan testa först?
– Jag säger inte att alla ska gå min väg i livet. Alla ska inte sälja allt, köpa husbil och jobba en dag i veckan. Men alla kan börja med att öppna sitt sinne för självhushållning, veganism, att bo kollektivt och att läsa på om ekologiska lösningar. Vi kan leva som man gjorde förr i världen men till skillnad från vad dom hade så har vi mer kunskap nu än då.


Klimatklubben .se